Foto brukt som dokumentasjon, reportasje og kunstuttrykk

I eksamensoppgaven får sto det at vi skulle forklare forskjellen på foto som er brukt i reportasje, dokumentasjon og kunstuttrykk. Lenke til eksterne sider som illustrerer dette skulle også legges ved.

Fotografi blir brukt i mange forskjellige sammenhenger. De er ofte å se i aviser, blader og bøker. Foto har forskjellige formål. Et foto kan dokumentere noe, for eksempel en hendelse eller en prosess.  Bloggeninnlegget til FotoMona viser veldig godt hvordan foto kan brukes i en hendelse. Når du skal ta bilde av en hendelse eller en prosess, gjelder det å ta bilde etter hvert som ting skjer eller endrer seg. Hele tiden holde følge med utviklingen. Ofte kan det bli mange like bilder under dokumentasjonsfotografering, men da gjelder det å plukke ut de beste bildene og sortere dem kronologisk. For at det ikke skal bli kjedelig, kan det være lurt å veksle mellom oversiktsbilder, utsnitt og detaljbilder.

Dokumentasjonsfoto - Bildet er hentet fra internett

Et reportasjefoto skal vise en hendelse som er interessant for folket. Et reportasjefoto er ofte fra reiser eller nyheter som er spennende og fenger seeren. Bildet skal gi et inntrykk om hvordan det er der hvor bildet er blitt tatt. Gode eksempler på det kan du finne på foto.jounalisten.no sin side.

Reportasjefoto - Bildet er hentet fra internett

Foto som er kunstnerisk kan være abstrakt, manipulert og endret på. Det estestiske er det lagt vekt på i mye større grad enn i dokumentasjons- og reportasjebildet. Lukkertid og blenderåpning er tillat, altså generell leking med kameraet er lov. Photoshop i ettertid kan også gi et større kunstnerisk bilde.

Kunstnerisk foto - Bildet er hentet fra internett

Den siste linken er fakta om fotografi som dokumentasjon og kunstnerisk uttrykksmiddel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar